Cudze cierpienie -
hogan - 28-08-2023
Nigdy nie ingeruj w cudze cierpienie.
Człowiek powinien zmęczyć się sam i wypić kielich trucizny, który mu się należy. Nie bądź zadufany w sobie i nie oczekuj, że będziesz w stanie komuś pomóc.
Pomóc można tylko komuś, kto jest gotowy na pomoc. Człowiek cierpiący widzi świat poprzez swój ból, czyli jest głuchy i ślepy.
Każdy wlecze za sobą swoje doświadczenie życiowe, nie widząc, że jest ono martwym ciężarem spoczywającym na jego barkach. Jeśli próbujesz ingerować w cudze cierpienie, to ono wciągnie cię w cudzą grę.
Człowiek zaraża swoim cierpieniem - pamiętaj o tym. Idź swoją Drogą i nie zbaczaj z niej, widząc cudzy ból.
Tylko podążając swoją Drogą możesz pomóc ludziom sięgnąć po lepsze.
~ Buddyjska mądrość
Przyszedłem ci pomóc, a ty narzekasz, że nie chcę z tobą płakać.
~ Friedrich Nietzsche (1844-1900)
Zdjęcie: google
RE: Cudze cierpienie -
uii - 28-08-2023
(28-08-2023, 12:36 )hogan napisał(a): Nigdy nie ingeruj w cudze cierpienie.
Człowiek powinien zmęczyć się sam i wypić kielich trucizny, który mu się należy. Nie bądź zadufany w sobie i nie oczekuj, że będziesz w stanie komuś pomóc.
Pomóc można tylko komuś, kto jest gotowy na pomoc. Człowiek cierpiący widzi świat poprzez swój ból, czyli jest głuchy i ślepy.
Każdy wlecze za sobą swoje doświadczenie życiowe, nie widząc, że jest ono martwym ciężarem spoczywającym na jego barkach. Jeśli próbujesz ingerować w cudze cierpienie, to ono wciągnie cię w cudzą grę.
Człowiek zaraża swoim cierpieniem - pamiętaj o tym. Idź swoją Drogą i nie zbaczaj z niej, widząc cudzy ból.
Tylko podążając swoją Drogą możesz pomóc ludziom sięgnąć po lepsze.
~ Buddyjska mądrość
Przyszedłem ci pomóc, a ty narzekasz, że nie chcę z tobą płakać.
~ Friedrich Nietzsche (1844-1900)
Zdjęcie: google
Mądrale oba.
Jak czytam filozofa, to zawsze , siebie się pytam, co z tego wynikło.
Z Fredka N. Wiadomo.
Z buddyzmu dokładnie nic. Uzywany przez Gwiazdy, i celebrytów do mamulenia jacy natchnieni.....
''''Nigdy nie ingeruj w cudze cierpienie.
......
Pomóc można....'''''
To tak, czy tak w koncu. Nigdy, czy nie nigdy?
'''Człowiek zaraża swoim cierpieniem .....'''' -tu akurat troche prawdy, trza ostrożnie!
piotr - 28-08-2023
Mam jedną fajną zasadę.. nie zyj za innych, żyjesz dla siebie
uii - 28-08-2023
(28-08-2023, 14:05 )piotr napisał(a): Mam jedną fajną zasadę.. nie zyj za innych, żyjesz dla siebie
Dla siebie.... to właściwie po co? Za moze nie . Ale bez 'dla' to nima całkiem sensu.
piotr - 28-08-2023
(28-08-2023, 14:25 )uii napisał(a): (28-08-2023, 14:05 )piotr napisał(a): Mam jedną fajną zasadę.. nie zyj za innych, żyjesz dla siebie
Dla siebie.... to właściwie po co? Za moze nie . Ale bez 'dla' to nima całkiem sensu.
Żyjesz po to by komuś było dobrze?
Dobrze rozumiem?
Możesz im pomagać, ale to ich życie i nie będziesz ich prowadził do śmierci..
Masz swoje zadania i problemy i nikt ich nie zrobi za ciebie..
Empatia to co innego.. raczej asertywność..
Traf - 28-08-2023
(28-08-2023, 14:25 )uii napisał(a): (28-08-2023, 14:05 )piotr napisał(a): Mam jedną fajną zasadę.. nie zyj za innych, żyjesz dla siebie
Masz dziwne podejście- sam piszesz tak, że ledwo można zrozumieć, ale jak ktoś inny napisze w twoim stylu, to udajesz głupiego, że niby nie rozumiesz, co poeta miał na myśli
uii - 28-08-2023
(28-08-2023, 15:31 )Traf napisał(a): (28-08-2023, 14:25 )uii napisał(a): (28-08-2023, 14:05 )piotr napisał(a): Mam jedną fajną zasadę.. nie zyj za innych, żyjesz dla siebie
Masz dziwne podejście- sam piszesz tak, że ledwo można zrozumieć, ale jak ktoś inny napisze w twoim stylu, to udajesz głupiego, że niby nie rozumiesz, co poeta miał na myśli 
Rozumiem i nie zgadzam się.
Moze za lapidarnie sie odniosłem , mam skłonność do pisania skrutami.
Więc.
Żyjemy dla innych, to jacy jesteśmy i kim , określają inni.
Żyj dla siebie. To hasło Mityngu AA Sluszne terapeutycznie . By wyjść z nałogu.
Asertywność to gówno wpierane przez trenerów osobistych w korporacjach,
dla dobra koropracji.
Na koniec. Czołowiek jest zwierzęciem , stadnym. Bez ludzi jesteś nikim.
piotr - 28-08-2023
(28-08-2023, 17:15 )uii napisał(a): (28-08-2023, 15:31 )Traf napisał(a): (28-08-2023, 14:25 )uii napisał(a): (28-08-2023, 14:05 )piotr napisał(a): Mam jedną fajną zasadę.. nie zyj za innych, żyjesz dla siebie
Rozumiem i nie zgadzam się.
Moze za lapidarnie sie odniosłem , mam skłonność do pisania skrutami.
Więc.
Żyjemy dla innych, to jacy jesteśmy i kim , określają inni.
Żyj dla siebie. To hasło Mityngu AA Sluszne terapeutycznie . By wyjść z nałogu.
Asertywność to gówno wpierane przez trenerów osobistych w korporacjach,
dla dobra koropracji.
Na koniec. Czołowiek jest zwierzęciem , stadnym. Bez ludzi jesteś nikim.
Wybacz, nie będę tobie tłumaczył oczywistości..
W stadzie można być kopanym w dupę? czy chcesz taką funkcję?
Stado będzie zadowolone.
Asertywność? qrwa.. ach, nie, zamilknę.. po co znów tlumaczyć
uii - 28-08-2023
(28-08-2023, 17:21 )piotr napisał(a): Wybacz, nie będę tobie tłumaczył oczywistości..
Ja tobie też , za ciężka praca
Po prostu się różnimy wiesz?
Czy i to za trudne do pojęcia?
piotr - 28-08-2023
(28-08-2023, 17:37 )uii napisał(a): (28-08-2023, 17:21 )piotr napisał(a): Wybacz, nie będę tobie tłumaczył oczywistości..
Ja tobie też , za ciężka praca
Po prostu się różnimy wiesz?
Czy i to za trudne do pojęcia?
Masz rację różnimy się diametralnie