Kordialne
Mandaty dla zbieraczy jagód i grzybów! - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: POGLĄDY (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=25)
+--- Dział: Anomalia/ logika/ fama (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=183)
+--- Wątek: Mandaty dla zbieraczy jagód i grzybów! (/showthread.php?tid=7147)

Strony: 1 2

Mandaty dla zbieraczy jagód i grzybów! - hogan - 24-07-2023

Nosz ku... mać! Wiedzieliście o tym!? Już się całkiem w łbach poprzewracało! ubauba5 

W Polsce bez atestu z sanepidu nie wolno handlować m.in. jagodami, poziomkami czy malinami. Co istotne, atest wydawany jest w sanepidzie od ręki i bezpłatnie. Mimo to, przedstawiciele sanepidu twierdzą, że od lat praktycznie nikt się nie zgłasza po atesty.

Taki sam atest trzeba mieć, jeśli chcemy sprzedawać inne leśne specjały: świeże lub suszone grzyby. Każdy, kto zbiera w celach zarobkowych runo leśne (do obiegu można wprowadzić tylko 40 dopuszczonych gatunków grzybów), ma obowiązek przed sprzedaniem grzybów pokazać je grzyboznawcy lub klasyfikatorowi w sanepidzie i uzyskać stosowny certyfikat.

"Grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych oraz grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych mogą być oferowane konsumentowi finalnemu wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby świeże lub atestu na grzyby suszone" – przypomina sanepid.

Nietrudno się domyślić, że za przepisami stoi troska o bezpieczeństwo konsumentów. Brak wpisu grozi mandatem od 1000 do 5000 złotych.

https://innpoland.pl/195266,mandat-za-zbieranie-grzybow-i-jagod-jakie-kary

RE: Mandaty dla zbieraczy jagód i grzybów! - Traf - 24-07-2023

Sanepid sanepidem, ja się zastanawiam kiedy to opodatkują i jaką stawką...

RE: Mandaty dla zbieraczy jagód i grzybów! - hogan - 24-07-2023

Jeszcze trochę i w ogóle zabronią zbierać!

RE: Mandaty dla zbieraczy jagód i grzybów! - Traf - 24-07-2023

Nie wiem, czy wiesz, ale w krajach zachodu już to robią- są bardzo poważne limity tego, co można sobie w lesie nazbierać...

Wszystko chcą nam odebrać. Kużwa! Co to za poj... ne czasy!

RE: Mandaty dla zbieraczy jagód i grzybów! - Dezyderiusz - 24-07-2023

Po co te atesty z Sanepidu na grzyby to nie wiem.Wiem,że ci co dadzą atest to na grzybach się nie znają-bezsens.
Mamy głupie prawo więc trzeba je łamać.

RE: Mandaty dla zbieraczy jagód i grzybów! - uii - 24-07-2023

(24-07-2023, 1:02 )Traf napisał(a):  Nie wiem, czy wiesz, ale w krajach zachodu już to robią- są bardzo poważne limity tego, co można sobie w lesie nazbierać...
CHcieliscie do Europy , żeby bylo jak w niemczech cudowmie i bogato.

To macie.
Grzyby, ryby, bilety do lasu, na szczyt, nawet do Bieszczad i zakaz z psem.

No ale tak musi byc , ludzi za durzo , wszysy prawie usamochodowieni po europejsku.
Wszyscy napaleni i durni ... -Gimbaza zaraza . Potomki nasz ze smartfonem zamiast rozumu.

Rozdepcza giewont, wyrwą mech z lasu (bo modny) ,reszte wygniotą oponami suwów i qładow.
Puki co, trzeba nad morze .
Nazbierac bursztynkow (kolo przekopu jest sporo ) muszelek
I pare workow piasku ubawa .  -A! I koniecznie zbudowac zamek z piachu . Walnąc selfi z dziełem.
To zchwile moze byc jak we wloszech karane mandatem 500 euro

RE: Mandaty dla zbieraczy jagód i grzybów! - Maksiu - 24-07-2023

To prawo funkcjonuje od 2020 roku

RE: Mandaty dla zbieraczy jagód i grzybów! - Maksiu - 24-07-2023

(24-07-2023, 1:53 )hogan napisał(a):  Wszystko chcą nam odebrać. Kużwa! Co to za poj... ne czasy!
To się nazywa powolne gotowanie żaby.
Drobnymi krokami odbierają nam wszelkie możliwe rzeczy którt moglyby zapewnić samowystarczalność i niezależność od państwa.
Ostatnim krokiem będzie wycofanie gotówki. A ludzie dla własnej, źle pojętej wygody, zgadzają się na to placąc tylko kartą, zegarkiem lub telefonem

Tej fali chyba nie da się powstrzymać. Źle to widzę.