Kordialne
Turystycznie - które miejsce wywarło dotychczas na Tobie największe wrażenie? - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: PASJA (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=32)
+--- Dział: Sport/ turystyka/ pojazdy (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=188)
+--- Wątek: Turystycznie - które miejsce wywarło dotychczas na Tobie największe wrażenie? (/showthread.php?tid=56)

Strony: 1 2 3 4 5

Turystycznie - które miejsce wywarło dotychczas na Tobie największe wrażenie? - karbon - 26-07-2014

Jak w temacie... Które miejsce wywarło na Tobie największe wrażenie, zachwyciło, zaciekawiło itd...?

RE: Turystycznie - które miejsce wywarło dotychczas na Tobie największe wrażenie? - hogan - 26-07-2014

Może nie miejsce ale bliska styczność z górami, byłam jak mały bezwartościowy robaczek, nic nie znaczący w przyrodzie względem gór.
Z bliska będąc w górach, odniosłam wrażenie, że jestem nikim w porównaniu do ogromu świata i bardziej wyobraziłam sobie fakt, co
czuje taki robaczek gdy go zabijamy, co przeżywa mucha, mrówka, itd., widząc wielkoluda jakim jest człowiek.
Ja właśnie poczułam się takim robaczkiem, bo pomyślałam sobie, że jak spadłabym z tych gór to nikt by mnie nawet nie znalazł i nikt by
nie wiedział o moim istnieniu... nikt by nie usłyszał wołania o pomoc, tak jak my nie słyszymy wołania robaczków.

Będąc często nad morzem, nie mam takich skojarzeń, woda jest mi jakoś bardziej bliska niż góry, góry mogą mnie przerazić, z wodą wiem, że
mogę sobie poradzić ale jak wiemy, takie myślenie może okazać się zgubne.

RE: Turystycznie - które miejsce wywarło dotychczas na Tobie największe wrażenie? - karbon - 26-07-2014

Oj trak. Każdy z żywiołów jest niebezpieczny. A góry? Także mogą być niebezpieczne gdy się je lekceważy. Ale zarazem piękne same w sobie a i piękno je otacza gdy się z nich ogląda okolice.

RE: Turystycznie - które miejsce wywarło dotychczas na Tobie największe wrażenie? - hogan - 26-07-2014

A same miejsca? Takie bardziej konkretne? Nie wiem, ciężko mi jest coś wybrać bo wszystko co widziałam ma swój niepowtarzalny urok.
Myślę jednak i chyba to się nie zmieni, że najbardziej podobają mi się właśnie Mazurskie jeziora, te bardziej tak, czy bliżej Suwalszczyzny, gdyż
chyba tylko tam pozostała jeszcze największa ilość dzikiej natury i jak chcemy trafić na jakąś plażę albo raczej brzeg nad jeziorem z dala od ludzi, to zawsze się znajdzie a wiele takich miejsc, jeszcze nigdy nie było odwiedzanych. A więc całkowita dzikość i to mnie chyba najbardziej pociąga.
Osobiście mogę polecić i tam zabrałabym zagranicznych gości, nad jezioro w Wigrach albo Ogrodnikach czy też w Hołnach Majera albo w Starym Folwarku... takich swoich właśnie ulubionych miejsc miałam bardzo dużo i miałam pewność, że nikt się nie pojawi. ubawa

RE: Turystycznie - które miejsce wywarło dotychczas na Tobie największe wrażenie? - Roślinka - 26-07-2014

Szczerze mówiąc również zachwyciłam się górami..byłam w Alpach kiedyś, szok, jak wielkie są te góry ubawa

RE: Turystycznie - które miejsce wywarło dotychczas na Tobie największe wrażenie? - Siwy - 27-08-2014

(26-07-2014, 19:30 )Roślinka napisał(a):  Szczerze mówiąc również zachwyciłam się górami..byłam w Alpach kiedyś, szok, jak wielkie są te góry ubawa
No właśnie, ja przyzwyczajony do naszych Pienin, Karkonoszy a najbardziej Tatr gdy znalazłem się w Alpach to początkowo ta ogromna różnica przestrzeni, odległości i wielkości była dla mnie niesamowita.
Natomiast jeziora, to moja mglista młodzieńcza albo raczej dziecięca miłość, dosłownie i nie danie mi już potem tam być. Nie liczę tu takich sztucznych zalewów jak w naszych okolicach czy np. Żywieckie gdzie raczej "służbowo" byłem.

RE: Turystycznie - które miejsce wywarło dotychczas na Tobie największe wrażenie? - Roślinka - 27-08-2014

Krzysiu zapraszam w mój region ubawa2..jest tam mnóstwo jezior i lasów ubawa2..Bory Tucholskie są przepiękne ubawa2

RE: Turystycznie - które miejsce wywarło dotychczas na Tobie największe wrażenie? - przelotnyptak - 27-08-2014

Nie wiem, czy Autorowi tematu chodzi tylko o Polskę. Przyjmuję, że tak, unikniemy w tensposób epatowania się miejscami w odległych kątach świata, do których mało kto ma szansę trafić.
A Polska to piękny kraj, nie mniej i nie wicej niż inne ale piękny. Ma wiele fascynujących miejsc.

Osobiście uwielbiam Podlasie i Suwalszczyznę, Kaszuby i góry.
A gdyby chcieć odpowiedzieć wprost na początkowe pytanie, to jest to niemożliwe. Wciąż poznaję nowe miejsca w Polsce i zawsze znajduje coś, czym można się zachwycić.
Z ostatniego lata na przykład rozlewiska Starej Świny i klify wyspy Wolin. A kiedyś Złoty Potok.
A z miast chyba Zamość.

RE: Turystycznie - które miejsce wywarło dotychczas na Tobie największe wrażenie? - przelotnyptak - 08-10-2014

A ostatnio zachwyciłem sęe osiedlem Nikiszowiec, ciekawe, czy wiecie gdzie to...

RE: Turystycznie - które miejsce wywarło dotychczas na Tobie największe wrażenie? - hogan - 08-10-2014

Chyba wiecie :dokuczacz: Katowice...