Dobre forum -
Earl - 15-03-2019
Post edytowany przez hogan z tą dopinką:
Posty przeniesione z tego tematu:
http://kordialne.cba.pl/showthread.php?tid=5140
(15-03-2019, 2:06 )hogan napisał(a): Czytałam Twego ostatniego maila i nie chce mi się na niego odpowiadać, wybacz ale mogę tu odpowiedzieć
na każde pytanie
Rzecz w tym, że zaprosiłem kilka osób
do tego tematu - Ciebie mailowo, innych na PW, innych przez Facebooka. To, że napisała tam tylko Ruta, nie znaczy, że nie znam już zdania innych - po prostu każdy mi "powiedział, co wiedział", i tyle - nie każdy ma ochotę wdawać się w dyskusję.
Jeden ze znajomych myślał nawet, ze rozmawiam "sam ze sobą"

bo wie, że ja wszystko, co robię, dokładnie testuję z multikont.
Cytat:- ta Ruta to Ty, co nie?
- nie
- ![[Obrazek: 1f62e.png]](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/td4/1.5/32/1f62e.png)
wygląda jakbyś sam ze sobą gadał
serio
Ogólnie ci, którzy mieli fora, są zdania, że to przeżytek i nie ma sensu się nad tym rozwodzić. Ja to nibyforum mam jako dodatek do Reklamobota, taką "zabawkę".
Ale pod tematem forów wielotematycznych kryje się temat zarabiania na nich, ich reklamy, optymalizacji itp. - tematów jest mnóstwo. Mnie interesuje szeroko pojęty webmastering. Temat forum wielotematycznego się po prostu nawinął z powodu forum MF i Bartka.
RE: Witam -
Ruta - 15-03-2019
Ja jestem Twoim multikontem. Haha, jak fajnie!
Jeśli Hogan nie chce się tam wypowiadać, to nie ma sensu naciskać. Po co zmuszać... Nie, to nie. :-)
hogan - 15-03-2019
(15-03-2019, 22:09 )Ruta napisał(a): Jeśli Hogan nie chce się tam wypowiadać(...)
Helo, ja tu jestem.
Może zapytasz się jakie mam zdanie nie sugerując się tym, co piszę z Earl' em.
hogan - 15-03-2019
(15-03-2019, 21:10 )Earl napisał(a): Rzecz w tym, że zaprosiłem kilka osób do tego tematu - Ciebie mailowo, innych na PW, innych przez Facebooka. To, że napisała tam tylko Ruta, nie znaczy, że nie znam już zdania innych - po prostu każdy mi "powiedział, co wiedział", i tyle - nie każdy ma ochotę wdawać się w dyskusję.
Ogólnie ci, którzy mieli fora, są zdania, że to przeżytek i nie ma sensu się nad tym rozwodzić. Ja to nibyforum mam jako dodatek do Reklamobota, taką "zabawkę".
Ale pod tematem forów wielotematycznych kryje się temat zarabiania na nich, ich reklamy, optymalizacji itp. - tematów jest mnóstwo. Mnie interesuje szeroko pojęty webmastering. Temat forum wielotematycznego się po prostu nawinął z powodu forum MF i Bartka.
Nie obraź się ale piszesz i piszesz ale nadal nie rozumiem czego ty chcesz tak naprawdę.
Napisz w dwóch zdaniach same konkrety, proszę.
I czyżbyś u mnie na forum rozsyłał spam z zaproszeniami? Czytałeś regulamin?
Tu można zapraszać tylko w jeden sposób, takie są zasady.
Earl - 15-03-2019
No proszę, sami znajomi
(15-03-2019, 23:20 )hogan napisał(a): Nie obraź się ale piszesz i piszesz ale nadal nie rozumiem czego ty chcesz tak naprawdę.
Napisz w dwóch zdaniach same konkrety, proszę.
Widziałaś wcześniejszy bałagan na Scypionie. Bartek próbuje reanimować forum. Ma własną wizję, realizuje ją. Ruta uporządkowała mu układ działów, jest lepiej, ale do prawdziwej reaktywacji forum jeszcze daleko.
W tym kontekście moje pytanie brzmi "Idealne forum wielotematyczne – jak powinno wyglądać?". Zaprosiłem do dyskusji osoby, które mają doświadczenie.
Cytat:Wiem, że macie doświadczenie jako administratorzy, moderatorzy i/lub długoletni użytkownicy różnych forów, dlatego Wasze zdanie jest dla mnie cenne
Z Tobą kontakt jest utrudniony, zarówno na Scypionie, jak i tutaj (blokada PW). Nawet na mailu, który mi podałaś:
Cytat:Nie wiem natomiast kto to jest Bartek ani Ciebie nie kojarzę... musiałeś mieć bardzo dawno
ze mną styczność. Poza tym (...) nie wiem co dzieje się na innych portalach.
Kilka osób napisało mi po prostu na PW, że forum wielotematyczne to strata czasu i pieniędzy.
Ty bawisz się w to od 13 lat i pewnie mogłabyś wnieść coś ciekawego do tematu, więc Cię zaprosiłem.
hogan - 16-03-2019
To co robi Ruta mnie nie interesuje, bo mi się nie podoba co Ona robi. Do tej pory zauważyłam trzy fora które były z udziałem Ruty, nie
przetrwały. Nie przeczę, może ma dobre intencje ale taka jest prawda, że fora po Jej "rządach" cienko przędą. Aby nie być gołosłowną, napiszę, że chodzi o forum
Krzysia i Marianny, Jej forum a teraz biedny Scypion popadł w jej ręce... nie wróżę nic dobrego. Nikt nie lubi tego co Ona robi.
To przecież widać, skoro fora padają. Mi też nie chce się pisać ani u Ciebie ani na Scypionie gdy widzę, że Ona jest, wiem kto jeszcze nie chce
ale te osoby mogą wypowiedzieć się same. Zdaję sobie sprawę, że Ona ma inne kryteria, inną wizję foum i to się Jej podoba ale ludzie
szukają miejsc do pogadania o byle czym. Takie poważne fora, nie mają racji bytu, chyba że tylko w ciasnym, zamkniętym gronie ale
wcześniej czy później, ten co w takim miejscu się znajdzie, zrobi mu się duszno i będzie potrzebował przestrzeni i nowych dyskutantów
a takich niestety nie znajdzie, bo oni już tam będą.
Jej forum było ładne, zadbane ale co z tego, jak z garstką ludzi? Niech ktoś zaprzeczy, że było inaczej?
A forum Krzysia i Marianny? Zapowiadało się kwitnąco ale do "zarządu" Krzyś przyjął Rutę... pozostała garstka ludzi piszących na czacie.
Scypion? Daję góra pół roku. Tzn., inaczej. Pół roku od chwil gdyby rzeczywiście dobrze ruszyło ale nie ma szans ruszyć bo... jest Ruta.
Jak będziesz Ruta to czytała, to nie gniewaj się, bo taka jest prawda.
O sobie mogę napisać, że tam gdzie jestem, to chcę pisać i zależy mi aby wszystko grało ale mam w necie wyrobioną fałszywą złą opinię
i ciągnie się to za mną jak sraczka. Dlatego teraz ogólnie trzymam się z daleka od wszystkiego aby mieć święty spokój i niech się pozarzynają
bez mego udziału ale właśnie przez naszą dyskusję, wszystko wróci... to już widać, bo Ruta także po latach z ciekawości się pojawiła.
Dość na ten temat, chciałam tylko wyjaśnić sytuację.
Idealne forum powinno wyglądać jak forum Ruty ale to będzie forum dla samego istnienia forum, nie dla ludzi.
Nieidealne forum ale dobre forum, będzie wyglądało jak moje.
Ze mną kontakt nie jest nigdy utrudniony, wystarczy chcieć. Zauważ, że tu odpowiadam praktycznie- błyskawicznie.
Jedna ważna uwaga do Ciebie!
Nigdy ale to, przenigdy więcej nie cytuj ani tu ani nigdzie wypowiedzi z innych miejsc, to jest prawnie zabronione.
Poprawka- 14 lat
Złotej reguły nie ma na prowadzenie forum ale okiem obserwatora widzę niektóre błędy adminów.
- zamykanie tematów uważanych za stare
- nie informowanie użytkowników o tym, że ich post został usunięty
- karanie za coś, czego ktoś nie zrobił(podaję mój przykład gdzie MF zbanował mnie za to, że nagadali mu rzeczy wymyślonych a o których była mowa na innych forach)
- brak admina na forum(Pojawia się sporadycznie. Moja zasada, to admin musi być obecny na forum 25h na dobę)
- ciągłe mieszanie w ustawieniach bez wcześniejszego powiadomienia o tym userów
- przekładanie, zmienianie, działów, tematów, itd.
- też robię błędy ale niektórych adminów błędy odpychają od forum
Do piątego i szóstego myślnika dopiszę:
Rejestrując się, user widzi jakie są zasady, jak wygląda forum i decyduje się na rejestrację. Żadnych zmian userzy nie lubią a jak piszą, że
lubią, to kłamią.
To chyba na tyle.
RE: Dobre forum -
Earl - 16-03-2019
Masz tu rangi VIP czy tylko "Ciekawy", "Życzliwy"?
hogan - 16-03-2019
Nie mam tu żadnych rang. O tych co wspominasz, to nie są rangi, tylko stopnie nadawane od ilości postów.
To idzie z automatu, czyli jak napiszesz przykładowo 100 postów(podaję w tej chwili przykład, bo naliczanie wygląda zupełnie inaczej ale nie pamiętam tego jak to leci), będziesz miał rangę ciekawego a jak 150, to automatycznie staniesz się życzliwym. To stara metoda.
Nie mam natomiast rang nadawanych odręcznie, bo przez to tworzą się na forach grupy i jedni uważają się
za lepszych a inni za gorszych.
Zauważ, że nawet ja nie mam wpisanego admina, tylko lekko inny kolo nicka.
Earl - 16-03-2019
Ja nie mogę, muszę być megaprecyzyjny w rozmowie z Tobą, bo się obrywa osobom postronnym
"Ruta uporządkowała mu układ działów, jest lepiej, ale do prawdziwej reaktywacji forum jeszcze daleko."
Nikt nie mówi, że "biedny Scypion popadł w jej ręce". Dodałaś post w tamtym temacie, więc myślałem, że wiesz o co chodzi.
"Nie mam natomiast rang nadawanych odręcznie, bo przez to tworzą się na forach grupy i jedni uważają się
za lepszych a inni za gorszych. "
Mam to samo spostrzeżenie. A już w ogóle beznadziejnie wygląda, gdy jakiś VIP przestaje pisać na forum. Albo zjawia się po roku i pisze 1 post.
Z tym cytowaniem - bez przesady

Ty twierdzisz, że nie masz nic do ukrycia, więc zacytowałem fragment Twojego maila, a osoba, która była zdziwiona brakiem multikonta, w życiu nie pozwie mnie do sądu, że ją zacytowałem
Ale skoro już jesteśmy w temacie - ewentualne rozwiązanie prawne w stylu kontrowersyjnego Artykułu 13 sprawi, że część treści będziesz musiała wykasować, bo zwykłe podanie źródła nie wystarczy. Chodzi mi o wątki, gdzie w pierwszym poście jest cytat z jakiegoś innego portalu. Zastanawiałaś się nad tym?
hogan - 16-03-2019
Tak, musisz, bo jeśli już podejmę dyskusję na takie tematy, to jestem diabelnie poważna i prawdziwa.
Już bez linkowania proszę, forum to nie linkarnia a jak sama nazwa wskazuje, forum dyskusyjne.
Zgadza się, nikt nie mówi ale pisze! Pisze, tylko należy nauczyć się języka internetu aby zrozumieć kto i o czym pisze.
Pomijam tę kwestię, bo nie chodziło mi o to aby w jakiś sposób oczerniać Rutę ale skoro o tym sam wspomniałeś, to
napiszę raz tu i teraz- nie ma tam porządku i nie widzę nic co by poprawiła. Może i zrobiła ale nic widocznego dla
przeciętnego usera.
Natomiast te grupy, pokoje, to najgorsza rzecz na forach, bo przez to także tworzą się elity.
Rozumiem dział modów i admina, jeden wspólny ale po licho jeszcze pokoje jakieś dla VIP-ów?
Powtarzam- ja mam to w nosie co i jak kto robi na swoim forum.
Ale gdy pojawi się nowy user, to z bata go takie forum odepchnie. To jest pewne jak dwa razy dwa.
Przyjdzie, poczyta, napisze może jeden post i to do tego w niepewności, czy przypadkiem ktoś zaraz go za to nie ochrzani i....
zwieje! I tyle będą go widzieli. Ja bym tak zrobiła i obecnie obserwując w/w forum Bartka, zastanawiam się ja, stara wyga
forumowa czy nie zniknąć z tamtego miejsca, bo robi się nieprzyjemnie. Pisze powiedzmy 10 userów, dwóch zwykłych
a reszta z kolorami. Jak myślisz, jak czuje się taki user? Komfortowo, mało komfortowo czy komfortowo niepewnie?
Mój mail, to moja indywidualna sprawa i nie oznacza, że chcę treści moich maili wszędzie publicznie cytować i nie oznacza
też, że nie mogę tego zrobić.
Dam Ci przykład prywatności: Masz na sobie majtki(załóżmy) i teraz tak! To jest Twoja osobista bielizna za którą nie masz
czego się wstydzić ale to wyłącznie Twój wybór czy zawiesisz je na kiju na balkonie czy tudzież schowasz do szuflady.