Dlaczego nie lubisz wigilii? -
hogan - 24-12-2018
Tak odwrotnie... dlaczego nie lubisz wigilii?
RE: Dlaczego nie lubisz wigilii? -
bonaparte - 24-12-2018
Chyba nie lubi wigilij tylko komunista albo satanista.
hogan - 24-12-2018
I ja

Są też ludzie, co nie lubią, bo czują się źle w takiej atmosferze lub tacy, którzy wiedzą, że wspólna wigilia, to kolejna kłótnia.
bonaparte - 24-12-2018
Ja tam nie lubię jak przy wigilijne się gada o polityce a tak to spoko.
hogan - 24-12-2018
Nawet nie powinno się na takie tematy rozmawiać, bo to dzień na przyjęcie Jezusa.
Sam wyraz 'wigilia', oznacza przygotowanie się do czegoś a więc jakie to przygotowanie, skoro rozmawia
się zupełnie nie na temat.
ro_bot - 25-12-2018
Ani lubię ani nie lubię.
A może nawet trochę lubię,ponieważ nasze obrzędy związane z przesileniem zimowym zaczęły się już Neolicie.
Chrześcijaństwo ochoczo wlazło z butami w te nasze naleciałości pogańskie,ale pretensji nie mam-niech zwycięży to co doskonalsze.
martin - 25-12-2018
Wigilia i po wigilii , czy wigilia jest najważniejszym dniem w świętach Bożego Narodzenia ???
karbon - 25-12-2018
(25-12-2018, 1:47 )martin napisał(a): Wigilia i po wigilii , czy wigilia jest najważniejszym dniem w świętach Bożego Narodzenia ???
Jak sama nazwa wskazuje najważniejszy dzień świąt to rocznica dnia Bożego Narodzenia. Z tym wydarzeniem najbardziej związane są święta Bożonarodzeniowe.
Przynajmniej ja tak uważam.
martin - 25-12-2018
karbon napisał:
Cytat:Jak sama nazwa wskazuje najważniejszy dzień świąt to rocznica dnia Bożego Narodzenia. Z tym wydarzeniem najbardziej związane są święta Bożonarodzeniowe.
Przynajmniej ja tak uważam.
No własnie ,
to powinien być pierwszy dzień świąt BN , lecz dla ludzi tym wielkim dniem jest Wigilia , ileż to zachodu , pracy się wykonuje aby Wigilia była tym ważniejszym dniem ,
a może to jest i dobrze ze ludzie zasiadają przy stole suto zastawionym w oczekiwaniu na to wielkie wydarzenia , jakim są narodziny Jezusa ???.
uii - 26-12-2018
Dlaczego ? Bo wieje pustką.
Co w Polsce można robić w święta na trzeźwo, oprócz modłów ,kolędowania, kłótni, żarcia jak nierogacizna i spacerów ,żeby się można wysr.. ??
No co?