Kordialne
Co warto zobaczyć w Gdyni? - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: PASJA (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=32)
+--- Dział: Sport/ turystyka/ pojazdy (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=188)
+--- Wątek: Co warto zobaczyć w Gdyni? (/showthread.php?tid=3751)

Strony: 1 2 3 4 5 6

Co warto zobaczyć w Gdyni? - bonaparte - 23-11-2017

Sa jakieś atrakcje?albo super restauracje?

RE: Co warto zobaczyć w Gdyni? - hogan - 24-11-2017

Co Ci powiem, to Ci powiem ale Ci powiem ubawa2

Gdynia nie ma żadnych wyjątkowych atrakcji. Tam tylko muzeum pojazdów wojennych, morze, oceanarium i jedno
muzeum niedaleko plaży, też wojenne a tak to na skwerku statek do zwiedzania "Błyskawica" i czasem też można
zwiedzić "Dar Pomorza" albo "Dar Młodzieży".

Wiesz, jak mieszka się na co dzień, to nie widzi się tego, co widzi ktoś, gdy pierwszy raz przyjedzie. Najlepiej samemu
popatrzeć, co kogo interesuje. No grzechem by było, nie zrobienie fotki z najwyższego budynku w Europie. ubawa2

Z restauracji... jedzenie w zasadzie wszędzie takie samo, tylko ceny się różnią i jak chcesz korzystać z bardziej
ekskluzywnych restauracji i na poziomie ale gdzie ceny nie są zbyt wysokie, to nie wybieraj niczego, co jest blisko
morza, bo tam ceny w porównaniu z restauracjami w centrum Gdyni(na przykład na Świętojańskiej), są co najmniej
podwójne.

Tanie jedzenie, typu fast food, to McDonald jest dość daleko od Centrum a więc nie zawracaj sobie nim głowy.
Ale za to też na Świętojańskiej, jest Pizza Hat. Są ogólnie na całej Świętojańskiej różne bary, itd. Im dalej
od morza, tym taniej.

Nie wiem czy zamierzasz nocować. I jak szukasz taniego noclegu, to polecam nad Chińską restauracją przy
Dworcu PKP lub drugi nocleg ale dość też daleko od Centrum. Nawet nie wiem czy umiałabym Ci wytłumaczyć
jak tam dojechać b o autobus miejski jedzie tam praktycznie na miejsce. Jest to za Redłowem.
Nie, lepiej jak co, odpuść sobie poszukiwania, bo nawet nie pamiętam teraz jaka to ulica.
A noclegi nad Chińską restauracją, to jak wyszedłbyś z Dworca Głównego już na zewnątrz, to trzeba kierować się
w lewą stronę. Przejście tylko przez ulicę, niedaleko na przeciwko postoju taksówek albo nawet taksówkarza
możesz zapytać.

Jak będziesz chciał gdzieś jechać taksówką, to nie bierz z postoju(podwójny licznik).
Dam Ci numer do dobrej taksówki co tani bierze ale patrz aby nie wyczuli, że jesteś turystą, bo będą krążyć po Gdyni
aby licznik nabić. W zasadzie tacy nie są ale trafiają się wyjątki.
Pod ten numer dzwoń: 58 624-16-24

Nie wiem co  Ci tu jeszcze dopisać... jak będziesz miał z nami kontakt, to pisz na forum, pytaj, to Ci podpowiem co
i jak. ubawa

RE: Co warto zobaczyć w Gdyni? - bonaparte - 24-11-2017

Taksówek nie używam raczej, albo staram się unikać ubawa
No właśnie zastanawiam się bo chce jechać do Redy a po drodze spędzic dwa dni nad morzem. I właśnie się zastanawiam gdzie.
Ta Gdynia mi się nawet podoba, te zabytkowe Okręty.
A ten budynek na pewno nie jest najwyższy w Europie bo juz w Wrocławiu sky Tower jest wyższy.

Celowo tak napisałam, bo wiedziałam, że wtedy zareagujesz ubawa2
Nie, nie jest oczywiście najwyższym budynkiem w Europie, to był żart ale za to, jest najwyższym
budynkiem mieszkalnym w Polsce.

Z Redy do Gdyni, kolejką miejską jedzie się około 20 minut. Kolejka jeździ co 10 minut.
Bilety na ZKM(autobusy miejskie i trolejbusy) są inne niż na SKM(kolejka) i trzeba kupować w innych miejscach.
ZKM w kioskach ruchu(pojedyncze bilety) i u kierowcy karnety(5 sztuk. Normalny to trzeba skasować tylko dwie sztuki, ulgowy to jeden).
SKM w okienku na stacji przy kolejce lub sporadycznie u kierowcy. No i jeszcze w automatach na stacjach
ale nie zawsze i nie wszystkie są czynne.

Nad morzem w Gdyni, fajnie jest wejść na klif, widok fajny i niezapomniany. Jest mnóstwo bunkrów w lasach
o ile będziesz miał tyle czasu na łażenie. Ja obeszłam tam wszystko wszerz i wzdłuż :lol:
Najbliższe dwa są przy Polance Redłowskiej.

RE: Co warto zobaczyć w Gdyni? - bonaparte - 24-11-2017

Dobre rady masz.
A na ten budynek da się wjechać na górę jak na Skype Tower?
Mam nadzieje ze mi dadzą urlop to pojadę.
Mam zaległy urlop jeszcze ale i tak krzywo patrzą na moje wyjazdy.

RE: Co warto zobaczyć w Gdyni? - Nebo - 24-11-2017

Na pewno w Trójmieście warto odwiedzić Hogan. ubawa A jeszcze mogę spotkać tam Bogdana.

Można wjechać, tam jest taras widokowy. ubawa

Byłam kiedyś(na starym forum fotki dawałam) w Domku Żeromskiego w Orłowie(Dzielnica Gdyni przy molo) i też mógłbyś sobie
tam zajrzeć. ubawa

Z jakieś może 12- 14 lat temu(już nie pamiętam), mieszkałam w Gdyni w Redłowie(dzielnica) i oczom nie wierzę!
Ja tego nie widziałam ale postawili tam, praktycznie na przeciwko bloków(stara zajezdnia autobusowa) kolosalny
budynek "Pomorski Park Naukowo- Technologiczny" :o  WOW! I jeszcze raz WOW! :o

Jedź tam, to od dworca dwa przystanki miejskim autobusem, zapytaj ludzi gdzie masz wsiąść.
Kierunek Redłowo i po prostej dwa przystanki dalej, czyli wsiadasz na jednym przystanku, potem drugi
mijasz i na trzecim wysiadasz.

https://pl.tripadvisor.com/Attraction_Review-g274726-d4960247-Reviews-Pomorski_Park_Naukowo_Technologiczny-Gdynia_Pomerania_Province_Northern_Poland.html

[Obrazek: gi_001812.jsp?id=12005536&t=l]

Znalazłam cennik dla odwiedzających: http://experyment.gdynia.pl/pl/odwiedz-nas/cennik