Kordialne
Coraz droższa żywność - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: DOM (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=40)
+--- Dział: Kuchnia (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=47)
+---- Dział: Inne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=68)
+---- Wątek: Coraz droższa żywność (/showthread.php?tid=3383)

Strony: 1 2 3

Coraz droższa żywność - Wąsatka - 18-08-2017

Od kilku miesięcy ceny rosną jak szalone.
Mięso trochę mniej, nabiał średnio o 1/3.
Owoce i warzywa są szczególnie drobie ze względu na niekorzystne warunki pogodowe. Choć niektóre ceny są zawyżane, jak np. ogórki, kalafior.
O pieczywie nie piszę, bo sama piekę.
W tym roku niewiele zrobię na zimę. Ceny mnie dobijają.
Przecież nie można nic nie jeść. zlososo

RE: Coraz droższa żywność - hogan - 18-08-2017

Uwierz mi, można nic nie jeść :lol:

A co do cen, nie zwracam uwagi na to, ile co kosztuje, bo jak potrzebuję czegoś to i tak muszę
kupić, bez względu na cenę... no chyba, że te ceny, byłyby jakieś tysięczne czy milionowe, to wtedy pewnie
bym się zastanowiła co jest tego powodem. ubawa

RE: Coraz droższa żywność - bonaparte - 18-08-2017

Jagodzianki podrożały.

RE: Coraz droższa żywność - hogan - 18-08-2017

Jedne z moich ulubionych. Kupowałam jeszcze przed szpitalem i nie zauważyłam różnicy w cenach ale
zapewne masz rację, bo tylko ja tego nie zauważam ubawa2

RE: Coraz droższa żywność - Siwy - 19-08-2017

(18-08-2017, 11:48 )Wąsatka napisał(a):  Od kilku miesięcy ceny rosną jak szalone.
Mięso trochę mniej, nabiał średnio o 1/3.
Owoce i warzywa są szczególnie drobie ze względu na niekorzystne warunki pogodowe. Choć niektóre ceny są zawyżane, jak np. ogórki, kalafior.
O pieczywie nie piszę, bo sama piekę.
W tym roku niewiele zrobię na zimę. Ceny mnie dobijają.
Przecież nie można nic nie jeść. zlososo
Zostały uwolnione (za akceptacją URE)ceny energii.
Zatem ceny artykułów też wzrosną, prócz kosztów utrzymania domu, mieszkania.

RE: Coraz droższa żywność - karbon - 19-08-2017

Człowiek jeść musi i dlatego to najprostsza droga do pozyskania pieniędzy które są potrzebne do utrzymania państwa. To skutek polityki. Niestety my musimy za to płacić... Ale nie jest aż tak źle bo bywało gorzej.
Może teraz się tylko szum robi bo każdy czujny jest ze względu na doświadczenia z czasów gdy komuna rządziła. Państwo żeby funkcjonowało ( bezpieczeństwo, dostęp do energii, żywność itd...) musi mieć środki...
A te żeby żyło nam się wygodniej muszą być pozyskane. Przy kraju słabym ekonomicznie musimy za to płacić... Normalna kolej rzeczy... Tak musi być... Chyba że zamienimy Ojczyznę na kraj bardziej rozwinięty, nie zniszczony wojną a później komunizmem... Oj, długo by pisać...

RE: Coraz droższa żywność - ro_bot - 19-08-2017

Pamięta ktoś jeszcze Czerwiec 1976?

No,ale teraz żyjemy w wolnym kraju i strajkować nie wypada.

RE: Coraz droższa żywność - karbon - 19-08-2017

Tak pamiętam. Z historii w podstawówce...  :wink:

RE: Coraz droższa żywność - Wąsatka - 21-08-2017

(19-08-2017, 5:45 )karbon napisał(a):  Człowiek jeść musi i dlatego to najprostsza droga do pozyskania pieniędzy które są potrzebne do utrzymania państwa. To skutek polityki. Niestety my musimy za to płacić... Ale nie jest aż tak źle bo bywało gorzej.
Może teraz się tylko szum robi bo każdy czujny jest ze względu na doświadczenia z czasów gdy komuna rządziła. Państwo żeby funkcjonowało ( bezpieczeństwo, dostęp do energii, żywność itd...) musi mieć środki...
A te żeby żyło nam się wygodniej muszą być pozyskane. Przy kraju słabym ekonomicznie musimy za to płacić... Normalna kolej rzeczy... Tak musi być... Chyba że zamienimy Ojczyznę na kraj bardziej rozwinięty, nie zniszczony wojną a później komunizmem... Oj, długo by pisać...

Tylko jak może się żyć wygodniej, kiedy cena za to taka wysoka? Prowadzi to do większego rozwarstwienia społecznego.

RE: Coraz droższa żywność - hogan - 21-08-2017

Czas zacząć jeść dżemiki swojej produkcji a od niedzieli, kuraka na rosół i nikt nie będzie narzekał.