Paszport -
hogan - 28-07-2017
Zastanawiam się, czy gdzieś potrzebny jest jeszcze paszport, tzn. wiem, że oprócz wizy, do Ameryki jest potrzebny
a do innych krajów i na inne kontynenty?
Piszcie gdzie byliście i gdzie był potrzebny a gdzie nie.

Lub też to co wiecie.
RE: Paszport -
Wąsatka - 28-07-2017
Już myślałam, że napisałaś o głosowaniu na strony do paszportu.
Mój paszport jest nieważny. Potrzebowałam do Włoch w 2000 roku. Trzymam na pamiątkę.
hogan - 28-07-2017
Mój też leży przeterminowany i bezużyteczny ale nie wiem, co miałaś na myśli z tym głosowaniem
Wąsatka - 28-07-2017
http://zaprojektujpaszport.gov.pl/
Pod tym adresem dowiecie się wszystkiego. W skrócie: każdy może zagłosować na motyw, który znajdzie się w nowym paszporcie.
bonaparte - 28-07-2017
Wszędzie poza Unia wymagany jest paszporto i nie są uznawane dowody osobiste. Są pewne wyjątki ale nie dotyczą one Polski. Na przykład Niemcy do niektórych krajów moga jechać bez paszportu ale to są wyjątki.
hogan - 29-07-2017
Dziękuję Wąsatko
Nie wszędzie Krzysiu, do Norwegii i Szwajcarii, paszport, nie jest wymagany. Gdzie jeszcze, to nie wiem
bonaparte - 29-07-2017
Szczerze to zawsze lepiej mieć paszport. Jak nam Ukradna dowód to bedziemy mieli zawsze drugi dokument co się przyda np. na lotnisku.
Norwegia nie jest w UE ale jest w EOG czy też w strefie Schengen dlatego nie potrzeba dowodu.
hogan - 29-07-2017
Paszport szybciej mogą ukraść, bo może każdemu się przydać a dowód, przydałby się jedynie w Polsce.
A Szwajcaria do czego należy? O Norwegii nic nie wiem, żeby gdzieś tam należała, ważne, że nie jest w Unii a paszport nie
jest wymagany. Gruzja i Islandia też nie są w Unii i też tam nie jest wymagany paszport
karbon - 29-07-2017
W pełni się zgadzam z Bonaparte.
Paszport jest potrzebny do krajów spoza UE i Strefy Schengen. Czy też kilku które mają osobne umowy. Do reszty potrzebny jest paszport.
Ukradziony polski dowód osobisty mógłby się przydać nie tylko w Polsce a w całej strefie gdzie obywatel Polski może przemieszczać się bez paszportu. A tych krajów jest dużo.
Obecnie kilka lat temu kolejny z paszportów skończył ważność. Nie mogę się doprosić żony żeby wyrobiła bo chciałem za jednym zamachem żebyśmy zrobili to razem. Żona musi do zdjęcia być po fryzjerze i takie tam głupie babskie idiotyzmy. Moje zdjęcia i wniosek leżą w szafce od 2 lat i czekają aż żona ogarnie temat.
Może jakoś ogarnie bo mam w planach Zamiast nart nurkowanie w Egipcie a tam potrzebne są paszporty.
Z ciekawostek to kiedyś będąc na Cyprze popłynęliśmy na wycieczkę do Egiptu i Izraela. Kolejność to właśnie Egipt a później Izrael. Dowiedziałem się że jeżeli masz pieczątkę z pobytu w Izraelu to mogą być problemy z wjazdem do kilku krajów arabskich. Paszport na szczęście się przeterminował więc będzie nowy bez pieczątek. A ponownie do Izraela się nie wybieram. Zobaczyłem Jerozolimę i Betlejem i mi wystarczy. Już w Palestynie mi się bardziej podobało.
hogan - 29-07-2017
Tylko, że ja, jak podróżuję, to jak biorę paszport, to nie biorę dowodu, bo po co? Chyba właśnie tylko po to aby ukradli.