Kordialne
Kosiarka - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: DOM (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=40)
+--- Dział: Moda/ uroda/ wnętrze (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=172)
+--- Wątek: Kosiarka (/showthread.php?tid=3140)

Strony: 1 2 3

Kosiarka - hogan - 16-05-2017

Jeszcze nie kupuję ale zastanawiam się nad wyborem kosiarki.

Czy taki wybór jest dobry?

http://www.marax.eu/kosiarka-spalinowa-nac-ls50-675ex-hs-moc-60km-szer-ciecia-50cm-silnik-bs-675-p-1160.html

Z tego co wiem, to powinnam rozglądać się za kosiarką, która ma mocny napęd, ma też duże tylne koła, silnik B&S i metalową
obudowę. Ta powyższa to ma a teren jaki będę miała do koszenia, pokryty jest dołkami, górkami, kretowiskami, jest
sporo drzew i krzaków. Niektórzy uważają, że może też być dobra kosiarka z tworzywa... plastykowego/ sztucznego
ale ja chyba jednak, stawiam na metalową.

Co mi doradzacie, bo jestem laikiem w tej dziedzinie a najchętniej, wcale nie kosiłabym trawy, tylko bym na niej
sobie leżała. ubawa2

RE: Kosiarka - ro_bot - 17-05-2017

Zacznijmy od tego jaki masz Hogan areał do obkoszenia i czy to powierzchnie wolne czy obsadzone drzewkami,krzewami?
Brigs/Straton to świetny wybór.Używam go od dwudziestu pięciu lat w mikrociągniku.Oczywiście nie zapominając o corocznej wymianie oleju.
W kosiarce jakieś jeszcze dziesięć lat starszej doskonale sprawuje się tecumseh.
W napęd bym raczej nie wchodził,ale to może jakieś moje przestarzałe naleciałości.

RE: Kosiarka - hogan - 17-05-2017

Nawet nie wiem ile ma ta powierzchnia ale to jest działka, którą kupuję.
Ogólnie o terenie jak wygląda, pisałam w poście wyżej.

A tu jedno ze zdjęć tej działki:

[Obrazek: 06480897760215593064.jpg]

RE: Kosiarka - Siwy - 17-05-2017

(17-05-2017, 0:09 )ro_bot napisał(a):  Zacznijmy od tego jaki masz Hogan areał do obkoszenia i czy to powierzchnie wolne czy obsadzone drzewkami,krzewami?
Brigs/Straton to świetny wybór.Używam go od dwudziestu pięciu lat w mikrociągniku.Oczywiście nie zapominając o corocznej wymianie oleju.
W kosiarce jakieś jeszcze dziesięć lat starszej doskonale sprawuje się tecumseh.
W napęd bym raczej nie wchodził,ale to może jakieś moje przestarzałe naleciałości.

Popieram. Zwłaszcza po obejrzeniu fotki. Napęd tylko będzie przeszkadzał, a zazwyczaj jest najsłabszym ogniwem i pierwszy się psuje.
Ja to bym kupił kosę spalinową, żyłkową z uprzężą i jestem pewien że mniej się zmęczysz niż pchając po tych nierównościach taką na kołach.
Cytat:Co mi doradzacie, bo jestem laikiem w tej dziedzinie a najchętniej, wcale nie kosiłabym trawy, tylko bym na niej

sobie leżała. [Obrazek: am9rog.gif]
 W zasadzie najlepszy z pomysłów. Dwa, trzy razy na sezon zamówić kogoś z żyłkową i taniej wyjdzie .
Pewnie stówkę weźmie i po kłopocie. To nie trawnik przed domem który musi być wystrzyżony, byle dało się chodzić.

Tylko że, z napędem doradzają kosiarki jeśli ma obsługiwać kobieta, to ponoć mniej się przy takiej namęczy.
Zamawiać nikogo nie chcę a więc ta opcja odpada.
O kosie to myślałam dodatkowo, na mniejsze miejsca albo wycinanie przy drzewkach... sama nie wiem co
wybrać, bo co opinia, to każdy inaczej sadsmut3

RE: Kosiarka - Siwy - 17-05-2017

Porządna kosa żyłkowa i kosiara na dużych kołach.
Ja z napędu nie byłem zadowolony w Stidze.
Przy równej powierzchni, owszem, tu krótka żywotność i wiele kłopotów.
Może ktoś ma większe doświadczenie odnośnie typu i żywotności napędu w tej akurat.

A taką kosą żyłkową, cały teren, to pewnie monotonnie by się kosiło? zhm

RE: Kosiarka - bonaparte - 17-05-2017

Moj ojciec ma kosiarke, i warto zwrocic uwage na to czy ma pojemnik na skoszona trawe kosiarka, bo potem trawa wala sie po calej dzialce i trzeba ja zbierac grabiami. Tyle ze moi rodzice maja sporo dzialke wiec maja tą kosiarke popychana.

Ta co wybrałam, ma pojemnik ubawa

RE: Kosiarka - karbon - 18-05-2017

Nawet całkiem dobry wybór.
Z tym napędem to fakt że najsłabsze ogniwo. Jednak radziłbym kosiarkę z napędem. Jak wyżej pisała Hogan dla kobiety to bardzo przydatna opcja.
Kosa swoje waży i nawet na szelkach to kobiecie też może być ciężko skosić całą działkę.
Zdjęcie działki mi się nie wyświetla więc nie bardzo wiem z czym Hogan będzie walczyć tym urządzeniem.