Zrozumieć zakwas żytni... -
Wąsatka - 28-04-2017
Tajemnicza mieszanka wody i mąki pełnoziarnistej. Z tego powstaje żywy organizm, o który trzeba dbać, karmić, dawać ciepło i zimno. On odwdzięczy się pysznym pieczywem, a nawet kwasem chlebowym.
Bywa humorzasty. Nie chce współpracować, mimo troski. Jednak trzeba być cierpliwym, w końcu kiedyś ruszy z kopyta.
Należy nadać mu imię i mówić do niego. Mój zwie się Eddie, na cześć maskotki pewnego metalowego zespołu. Jest ostatnio chimeryczny, ciężko się z nim współpracuje. Nareszczcie ruszył.
Zetknęliście się z tym burym, kwaśnym stworem?
RE: Zrozumieć zakwas żytni... -
Siwy - 28-04-2017
Jakby takie coś robiło takie fochy tooo....
Wąsatka - 28-04-2017
No właśnie robi. Świąteczny chleb mi nie wyszedł. Tydzień się z nim męczyłam żeby dodać do kwasu chlebowego, bo musi być aktywny. Teraz mu odbija i wychodzi ze słoika.
Siwy - 29-04-2017
To straszne
Pewnie się lękasz że do rana zaanektuje całe mieszkanie
Masz może balkon?
karbon - 29-04-2017
Zetknąłem się. Znam temat. Oj, humorzasty czasami bywa. To temat dla cierpliwych raczej jest. Głównie używam jednak drożdży do pieczenia chleba. Taka łatwizna.
hogan - 29-04-2017
Miałam zamiar założyć niebawem o tym temat, bo rozglądam się za automatem do pieczenia chleba
a co za tym idzie, wejdę po zakupie automatu, w fazę produkcji zakwasu do chleba a z którym miałam
do czynienia tylko tyle, co może kiedy przy zjadaniu gotowego chleba :lol:
A więc jestem kompletnym laikiem i chętnie dowiem się od Was, z "czym to się je".
karbon - 30-04-2017
Automat to bym raczej polecał ludziom "zabieganym". Dla ludzi co mają troszkę czasu to automat jest zbędnym narzędziem. Automat jak to automat nie zrobisz tym chleba lepiej niż ręcznie. Robiąc chleb trzeba włożyć w pracę odrobinę serca. Tak przynajmniej mi się wydaje. Nigdy nie piekłem chleba w automacie ale z opinii ludzi którzy pieką chleb w automacie to wkurzają ich dziury po łopatkach do mieszania ale chleb jest i tak lepszy niż ten kupiony w sklepie.
karbon - 30-04-2017
Dobór odpowiedniej mąki uważam za ważny element. Fajne pieczywa są z ziarnami. Tylko że dobrze jest jak ziarna też są dobrej jakości a nie z chińskich paczek...
hogan - 30-04-2017
Wybieram automat nie z racji tego, że jestem zabiegana ale dlatego, że jak dodam składniki według zalecanego
przepisu do automatu, to będę miała pewność, że chleb wyjdzie, bo tak to nie wiem czy w ogóle bym sobie z tym
poradziła, gdyż nigdy chleba nie piekłam. Kiedyś próbowałam upiec w prodiżu ale to wcale nie wyglądało jak chleb
a jak bułka. :zdziwienieke:
karbon - 30-04-2017
Moim zdaniem bułka wyszła z powodu użytej mąki.