jakie ogrzewanie w domu? -
millo - 07-09-2016
Jakie ogrzewanie według Was najlepiej sprawdza się w domu i jest najmniej problematyczne?? Słyszeliście o ogrzewaniu biomasą?
RE: jakie ogrzewanie w domu? -
hogan - 07-09-2016
Słyszałam o tym ale ja nastawiona jestem na ogrzewanie kominkowe całego mieszkania, czyli coś takiego jak centralne
ale rozprowadzone od kominka. Palimy tylko w kominku i mamy ciepełko w całym domu. Do podgrzewania wody
też możemy z tym w zimę się podłączyć a na lato, zamontować choćby podgrzewacz elektryczny.
przelotnyptak - 07-09-2016
Najmniej problematyczne jest centralne z elektrociepłowni. Nie wymaga żadnego wysiłku i jest niezawodne.
A jeśli chcesz (musisz) mieć ogrzewanie własne, to warto mieć kilka wariantów równolegle.
Kominek z rozprowadzeniem i np. piec gazowy albo olejowy.
Podobno fajne są kombinacje z poma ciepła.
"Biomasa" - osobiście nie byłbym pewny stabilności dostępu do paliwa. Ale jeśli kocioł będzie wielopaliwowy... Dziś się dużo dzieje na rynku paliwowym w związku z durną polityką "wspierania górnictwa".
A tu motyw do przemyśleń
(chyba nie całkiem aktualny jeśli chodzi o ceny)
ro_bot - 07-09-2016
Millo,może najpierwej napisz jakie środki finansowe jesteś w stanie przeznaczyć rocznie na ogrzanie chaty a może znajdziemy jakieś rozwiązanie tego problemu.
karbon - 10-09-2016
Robocik jak zwykle konkretnie. I słusznie. Bo przelotny "bogacz" pozakładałby wszystko co możliwe. Fakt że nawet na III światową byłby przygotowany...
Millo żeby konkretnie coś Ci doradzić to potrzeba więcej danych typu: metraż, jakie ocieplenie budynku, metraż powierzchni szklanych (w sensie okna itp.), z czego mury, jakie drzwi itd... Chodzi głównie o to jakie jest spierdzielanie ciepła z budynku. A czasami ucieka tam gdzie nawet byśmy się tego nie spodziewali.
Osobiście jestem zwolennikiem ogrzewania kominkowego przy wykorzystaniu kominka z płaszczem wodnym. Ale każdy z nas ma jakieś swoje fanaberie i wcale to nie musi być dobrym rozwiązaniem. Osobiście polecam takie rozwiązanie tematu ogrzewania.
W sumie mam też piec na eko-groszek. Działa dobrze ale nie jestem zwolennikiem. Po prostu duży dom i muszą być dwa zasilania ciepłem w razie gdy któreś odmówi posłuszeństwa.
Za kominkiem przemawia atmosfera jakie daje. Już sam widok płomieni sprawia wrażenie ciepła.
Mimo że nie stosuję tego źródła ogrzewania to poleciłbym pompę ciepła.
Warto się dowiedzieć także czy w Twoim rejonie nie ma dofinansowania na takie źródło ogrzewania. Przykładowo u mnie w gminie są dotacje na tego typu ogrzewanie.
millo - 12-09-2016
Dom około 150 m2, ocieplenie dosyć dobre choć robione już kilkanaście lat temu więc dokładnych parametrów nie pamiętam, ogólnie dom piętrowy z piwnicą i garażem, na razie ogrzewany na węgiel + gaz (sama woda)
ro_bot - 12-09-2016
Coś już wiemy.Dotychczas używałeś najtańszej z możliwych opcji.Z pewnością cenowo atrakcyjnych i może mniej pod względem włożonej pracy.
Tradycyjny,gościnny kocioł węglowy;miałowy czy ekogroszek?
Co skłoniło Cię do szukania innych rozwiązań?
hogan - 12-09-2016
Gwoli ścisłości, Millo jest kobietką, na co wskazuje post w tym temacie:
http://kordialne.cba.pl/showthread.php?tid=1497&pid=60100#pid60100
ro_bot - 12-09-2016
Gdzieś czytałem,czy słuchałem,że są kobiety bardziej kumate od facetów w sprawach,powiedzmy przyziemnych.
Zadeklanowaną płeć na podstawie liter odróżnić trudno. Trzeba by mieć łeb jak sklep.
Na ogrzewaniu naprawdę znam się i mogę pomóc
przelotnyptak - 13-09-2016
Karbon bogacz pozakładał sobie wszystko co możliwe. Ale nie pomogło mu to w czytaniu ze zrozumieniem...