Dinozaury i ludzie -
hogan - 04-05-2016
Jak to było Waszym zdaniem?
Jak pojawił się pierwszy człowiek na świecie(bez względu na punkt widzenia przez wiarę czy naukę) te kilka tysięcy
lat temu(wedle wiary w Boga), czy też te miliony lat temu(wedle nauki), to czy żyły wtedy dinozaury na świecie czy
może wyginęły przed pojawieniem się pierwszego człowieka?
Aby nie było kłótni między nami ile to lat minęło w miliardach czy tysiącach, to ustalmy sobie jedną liczbę, bo to
nie ma znaczenia w tym przypadku. Chodzi mi tylko o ustalenie jak najbliższej granicy między człowiekiem a dinozaurem.
A więc czy to będzie 1000 lat czy 1000000000 lat temu, ustalmy, że w te miejsce będziemy wpisywali
coś takiego:
1- 100 lat.
Czyli jak ktoś będzie chciał napisać na przykład:
4 miliony lat temu żyły dinozaury.
To poprawne zdanie będzie wyglądało tak:
1- 100 lat temu żyły dinozaury.
Mam nadzieję, że to zrozumiecie, bo nie chodzi mi zupełnie o lata jakie minęły a o ustalenie czy człowiek
miał styczność z żywymi dinozaurami.
RE: Dinozaury i ludzie -
bonaparte - 04-05-2016
Z punktu widzenia nauki nie ma takiej możliwości.
hogan - 04-05-2016
Jakiej nie ma możliwości bo nie rozumiem?
ro_bot - 04-05-2016
Najnowszych wyników badań tej dziedziny nie śledziłem.Z tego co było osiągalne dla nauki trzydzieści lat temu,dinozaury wymarły około końca okresu kredy
1- 100 lat temu
Co do człowieka to najpierw trzeba by ustalić kto był nim pierwszy.
Pierwsze człowiekowate zaczęły się wykształcać w neogenie,dobre
1- 100 lat temu.
Tak więc szans na spotkanie nie ma żadnych,nawet w przypadku dużego błędu pomłki.
Poprawiłam- hogan
hogan - 04-05-2016
Tylko że, nie brakuje dowodów na występowanie skamieniałych śladów ludzkich stóp w tych samych warstwach ziemi
gdzie znajdowane są ślady stóp gadów.
Jednak okazuje się, że na terenie drugiej Ameryki również są ślady wskazujące na poprawność teorii zakładającej współistnienie
ludzi i dinozaurów. W stanie Utah znajduje się formacja skalna zwana Mostem Kachiny. Znajdują się tam petroglify malowane
przez starożytnych mieszkańców tych ziem. Jeden z nich przedstawia coś, co do złudzenia przypomina roślinożernego dinozaura.
Wielu badaczy oglądając te rysunki skalne stwierdza, że po kształcie zwierzęcia można nawet ustalić, że wręcz sportretowano
jakiś rodzaj diplodoka. W poprzednio odnajdywanych rysunkach skalnych często odtwarzano sceny polowań na
jelenie czy niedźwiedzie, ale nie dinozaury.
Nie pojawiły się też do tej pory dowody podważające oryginalność malowideł z okolic Kachina Bridge w stanie Utah.
Wszyscy milczą, tak jakby nie znali odpowiedzi i tym samym nie zaprzeczają oryginalności rysunkom.
ro_bot - 04-05-2016
Hogan,człowiek na kontynent amerykański zawędrował dopiero
1- 100 lat temu.No ale legendy o dinozaurach które doczekały czasów współczesnych są wiecznie żywe(potwór z Loch Ness).
Niektórzy nawet uznawali za dowód współistnienia człowieka i dinozaurów obecność smoków w naszej kulturze jeszcze przed znaleziskami paleontologicznymi.Skąd niby człowiek mógł tak doskonale stworzyć zwierze z gadzimi cechami,którego nigdy nie widział?
Jakoś nie widzę obok tej niby podobizny brontosaurusa innych malowideł.Prehistoryczny artysta przeważnie znalazłszy miejsce i wenę twórczą nie poprzestawał na jednym dziele.Obecność innych rysunków mogłaby to uwiarygodnić.No i z taką techniką jaskiniową nigdy się nie spotkałem.
hogan - 04-05-2016
Nie sprowadzaj proszę tematu do jakichkolwiek dat, które można podważyć. W pierwszym poście
podałam przykład jak abyście pisali datę czy liczbę lat(każdą)
Wcale nie wykluczam smoków jako dinozaurów, przecież mógł to być pradawny ptak, którego
przekształcili w smoka, bo nie wiedzieli co to jest. I tym bardziej mogłoby się potwierdzić, że
jednak ludzie żyli w czasach dinozaurów.
rewind - 04-05-2016
Iza-wiesz co ja moge na to napisac

Roznica miedzy koncem dinozaurow a poczatkiem ludzi to (usunięte i tyczy się tego samego co u Robocika- hogan)
Byc moze gdzies sie przechowaly pojedyncze sztuki dinozaurow i stad te rysunki na skale.
Nawet do teraz nikt nie wie dokladnie czym byl smok wawelski

Niektorzy twierdza,ze to jakis niedobitek dinozaura,ale nikt nie wie na pewno,wiec nie mozna brac pod uwage.
hogan - 04-05-2016
Nie znasz różnicy i ja jej nie znam i nikt na świecie nie zna. Nie podawaj więc żadnych linków
i dat czy liczb, które zawsze można podważyć. Ja was bardzo o to proszę, bo te liczby
kompletnie nic mi nie mówią, mi chodzi o bardziej rzeczywistą różnicę i co może to
potwierdzić. Czy nie umiecie tak dyskutować, bez dat a z wyjaśnieniem co i jak?
Tu dla mnie na przykład, jest jedno zastanawiające.
Naukowcy twierdzą, że na przykład panda była kiedyś mięsożerna.
A dziś je rośliny... pytam się dlaczego?
Wyjaśnieniem naukowców jest to, że nie miały co jeść(czyt. innej zwierzyny) to
przestawiły się na rośliny.
I tu mam zasadnicze pytanie!
Dlaczego więc do dziś dnia, są zwierzęta na świecie, które są mięsożerne?
Dlaczego wszystkie nie zaczęły jeść roślin?
Albo też, dlaczego jak jedne były mięsożerne, to były też w tym czasie też dinozaury
roślinożerne. Jak też dlaczego wszystkie nie zaczęły jeść mięsa zamiast roślin?
rewind - 04-05-2016
Bez dat i liczb:
Nie, dinozaury nie mogly zyc jednoczesnie z ludzmi.