Kordialne
Samouczek złotej rączki. - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: DOM (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=40)
+--- Dział: Moda/ uroda/ wnętrze (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=172)
+--- Wątek: Samouczek złotej rączki. (/showthread.php?tid=2240)

Strony: 1 2

Samouczek złotej rączki. - Siwy - 05-03-2016

Postanowiłem zamieścić tu kilka wskazówek przydatnych czasem w domu i okolicy.

RE: Samouczek złotej rączki. - hogan - 05-03-2016

To może opisz o co chodzi, bo ja nic nie rozumiem z tego filmiku i myślałam, że tu raczej będą Twoje porady. wsydzamsie

RE: Samouczek złotej rączki. - bonaparte - 05-03-2016

To poradnik dla złodziej jak otworzyć drzwi wytrychem oczko

Złodzieje już nie używają wytrychów, tylko albo klucza bez ząbków i jest to tzw. otwieranie przez stuknięcie.
Albo zwyczajnie z kopa albo też używając ręcznego tarana.

RE: Samouczek złotej rączki. - ro_bot - 05-03-2016

Nie tylko dla złodziejaszków ubawa Z kopa otwieranie to trochę dla nich przygłośno.Już lepiej dłutem jak drzwi drewniane.
To już nawet gdzieś sprzedają taki sprzęt jako gotowiznę.
Jakby ktoś chciał coś takiego zmajsterkować to podpowiem,że ślusarze robią te przyrządy z brzeszczotów do metalu po odpuszczeniu i ponownym niskim zahartowaniu po obróbce.Stal konstrukcyjna nie nadaje się.
Po co dźwigać wiertarkę,dwa młotki czy winkelschleifer?
A założenie tematu z poradami dla majsterkowiczów popieram jak najbardziej.

Moje  informacje, pochodzą z kanału National Geografic. Możesz mi i im wierzyć, przetestowali, że na takiego
 kopa, przeważnie nikt nie reaguje a jak jest załączony alarm, to także nie zareaguje, mimo, że jest spore
huknięcie.  Ludzie, idący choćby ulicą i jak usłyszeli takie walnięcie z kopa, to sami się wystraszyli jakby coś
wybuchło i uciekali. Natomiast, jak próbowali otwierać wytrychem, to przeważnie policja zjawiała się na czas.

Najlepsza jednak metoda, okazała się na klucz bez ząbków przez uderzenie.
Bolce z zamków, po każdym uderzeniu(lekkim i nie głośnym) same automatycznie dostosowują się do takiego
klucza i otwiera się nim tak, jak normalnym kluczem.

Taran, także był dobrą metodą ale mniej dobrą niż klucz bez ząbków.

RE: Samouczek złotej rączki. - karbon - 06-03-2016

Racja Hogan. Najlepszym na obecną chwilę jest wyeliminowanie ząbków czyli ubezwłasnowolnienie zamka.
Jak jeszcze włamujący potrafią zabezpieczyć powstający przy tym hałas to już jest wtedy bardzo duża szansa że wejdą nie zauważeni. To zależy jednak od sąsiadów (mając na myśli bloki). Ale bardzo często jest tak że w ciągu dnia 2/3 mieszkań w bloku jest bez mieszkańców. I o tym dobrze wiedzą złodzieje.

RE: Samouczek złotej rączki. - ro_bot - 06-03-2016

No to może bardziej konstruktywnie ubawa

RE: Samouczek złotej rączki. - hogan - 06-03-2016

Karbon, w moim bloku mogą wejść z hukiem o każdej porze dnia i nocy i nie ruszy to sąsiadów o ile nie będzie
chodziło o ich własne mieszkanie. :lol:
Właściciel mi opowiadał, że jak u niego na tym mieszkaniu było włamanie, jak oni jeszcze tu mieszkali, to
kobieta z sąsiedniego bloku, widziała złodzieja w oknie, był w kominiarce. Właściciel do niej powiedział, że czemu
więc nie wezwała policji? A ona na to, że myślała, że to może właściciel sobie w oknie stoi... a on do mnie: ja w domu
i w kominiarce na gębie? Tacy tu są ludzie niestety, kompletnie bezduszni na ludzkie nieszczęścia ale jak nie trzeba, to
wchrzaniają się do wszystkiego.

Robociku, Twój post to chyba raczej w dziale motoryzacyjnym powinien być, no chyba że ogólnie
chodzi o śruby a nie tylko o śruby w samochodzie. ubawa

RE: Samouczek złotej rączki. - ro_bot - 06-03-2016

Śruba śrubie równa.Jak by to kogoś interesowało to mogę jeszcze podać przepis na wydobycie ukręconej krzywki od baterii co niektórych hydraulików przerasta,albo na zmostkowanie różnicówki ubawa