Kordialne
Uchodźcy podpalili dżunglę - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: POGLĄDY (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=25)
+--- Dział: Anomalia/ logika/ fama (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=183)
+--- Wątek: Uchodźcy podpalili dżunglę (/showthread.php?tid=2236)

Strony: 1 2

Uchodźcy podpalili dżunglę - hogan - 02-03-2016

Policja i buldożery. Likwidują "dżunglę" pod Calais - zdjęcia
Od przywrócenia przez Belgię kontroli na granicy z Francją w związku z likwidacją "dżungli" koło Calais, cofnięto do Francji ponad 600 migrantów, którzy chcieli dotrzeć do portu Zeebrugge, aby stamtąd dostać się do Wielkiej Brytanii - poinformowała belgijska policja.

W poniedziałek Francja ostatecznie zaczęła likwidować "dżunglę", co doprowadziło do starć między policjantami a migrantami.

Według władz francuskich położone kilkanaście kilometrów od wjazdu do tunelu pod kanałem La Manche obozowisko pod Calais zamieszkiwało co najmniej 3,7 tysiąca migrantów, a według pomagających im stowarzyszeń jeszcze większa liczba. Władze postanowiły przenieść 800-1000 migrantów do ośrodków w Calais lub w innych miejscach Francji.

Według niedawnych szacunków brytyjskiej organizacji Help Refugees tylko w południowej części miasteczka mieszkało "3450 osób, w tym 300 nieletnich pozbawionych opieki".
Tydzień temu Belgia zapowiedziała częściowe przywrócenie kontroli na granicy z Francją, aby przygotować się na ewentualny napływ migrantów z likwidowanego pod Calais rozległego prowizorycznego miasteczka uchodźców.

[Obrazek: 2u787j6.jpg]
W celu wzmocnienia kontroli skierowano na granicę około 300 funkcjonariuszy, w tym policję konną.

Nakaz ewakuacji miasteczka migrantów pod Calais, wydany przez prefekturę, został w czwartek podtrzymany przez sąd, a wcześniej oprotestowany przez uchodźców i stowarzyszenia dobroczynne.

W likwidacji około dwudziestu prowizorycznych schronień (położonych na powierzchni tysiąca metrów kwadratowych) wzięły udział dwa buldożery i pracownicy firmy prywatnej, upoważnionej przez francuskie władze do rozbiórki.

Na miejsce przyjechało ponad 30 wozów policyjnych i dwie ciężarówki z oddziałami prewencji.

Początkowo operacja przebiegała spokojnie, ale z czasem migranci obrzucili kamieniami policję i pracowników firmy rozbiórkowej. Funkcjonariusze użyli gazu łzawiącego. Uruchomiono także armatkę wodną, za pomocą której ugaszono niewielki pożar kilku drewnianych budynków.
Uchodźcy pochodzący między innymi z Syrii, Afganistanu i Sudanu chcą dotrzeć do Anglii. W tym celu podejmują próby przedostania się do ciężarówek jeżdżących do Wielkiej Brytanii przez tunel pod kanałem La Manche.

(WP, TVN24, PAP, oprac.:mg)

RE: Uchodźcy podpalili dżunglę - bonaparte - 03-03-2016

Nawet ich się nie da deportować, bo nie mają paszportów, dowodów ani nic. Nie wiadomo kto to jest.
Orban dobrze gadał, że należało zamknąć granicę na amen przed nimi, bo nic dobrego z tego nie wyniknie.
Niestety oni traktują europejczyków za wrogów

RE: Uchodźcy podpalili dżunglę - ro_bot - 03-03-2016

No,do wrogów raczej bym się niem pchał.
Ale do głupich,którzy pieniądze rozdają...Też nie ubawa

RE: Uchodźcy podpalili dżunglę - hogan - 04-03-2016

Tylko, że nasz rząd daje im pieniądze a więc chyba jednak do głupich należymy? ubawa

RE: Uchodźcy podpalili dżunglę - ro_bot - 04-03-2016

Ech,jak by to ująć...Tacy niby mądrzy i wykształceni tą Unią kierują a najprostszych spraw nie rozumieją.
Pomagać oczywiście trzeba zwłaszcza tym,którzy popadli pod rządy głupców czy innych fanatyków.
A odsiać ziarno od plew jest bardzo prosto.Dajmy im zasiłki takie same jak tym niezbyt rozgarniętym Polakom z tą małą różnica,że muszą kilkadziesiąt godzin w miesiącu odpracować.Jest wiele do zrobienia w sektorze robót publicznych dla pracowników niewykwalifikowanych.Najważniejsze,żeby się o własną miotłę i łopatę nie poprzewracali i trochę pilnować,żeby od razu tych narzędzi nie sprzedali.
Dajcie paru tych emigrantów pod moją komendę a zrobię z nich ludzi.
A jak nie będą chcieli to ludźmi zrobi ich życie a nie pieniądze podatnika.

RE: Uchodźcy podpalili dżunglę - hogan - 04-03-2016

Bardzo słusznie prawisz ubawa2
I w takim razie, tak myślę sobie, dlaczego tak nie zrobili i nie tylko w Polsce ale wszędzie gdzie są uchodźcy.

RE: Uchodźcy podpalili dżunglę - ro_bot - 05-03-2016

Ktoś miał jakiś cel,żeby im sprzyjać.Nie chcę tu wyciągać wniosków bo pojawia się ich setki.
A wycofać się z raz danych przywilejów to temat śliski,niejednokrotnie równający się,,śmierci"na arenie politycznej.

RE: Uchodźcy podpalili dżunglę - hogan - 05-03-2016

Krótko mówiąc, też mi to śmierdzi i chyba rozsądniej jest, nie mówić o tym głośno, czy też pisać.

RE: Uchodźcy podpalili dżunglę - karbon - 06-03-2016

Temat Calais znam z autopsji. Często tam przejeżdżałem lub oczekiwałem na wjazd w przy autostradowych parkingach.
Faktem jest że Francuzi sobie nie radzą z imigrantami bo mają chore przepisy. Prawdziwych uchodźców to jest jakiś znikomy procent. Reszta pcha się na socjal do GB. Wiedzą że jak pozbędą się dokumentów to nikt nie będzie się starał ustalić skąd faktycznie pochodzą. Do tego prawo we Francji jest takie że nic im praktycznie nie można zrobić. Są jakby pod ochroną. Napadają na ciężarówki, okradają sklepy, są po prostu bezkarni. I nic im nie można zrobić. Oni to wiedzą i wykorzystują. Ostatnio jak stałem na stacji Carrefure obok Dunkierki przyszła chmara imigrantów. Wchodzili na stację i kradli towar wkładając do plecaków. Obsługa nic nie mogła zrobić. Zadzwonili tylko po policję. Ci tylko przyjechali odnotować zdarzenie. Nic więcej bo nie mają więcej możliwości coś zrobić. Ta zaraza jest ponad prawem.
Koledzy się zawinęli i pojechali na inny parking. Ja zostałem bo mam inny charakter. Czuwałem czy mi nie potna plandeki. Było ok. Ale noc słabo przespana z nożem u boku.
Mimo to cieszę się że obyło się bez ekscesów bo pewnie bym teraz siedział we francuskim więzieniu. Takie mają prawo że oni mogą robić co chcą a ty nie możesz nic.
Ale jest jedno ale! Mogę bronić własne życie i specjalnie ustawiłem się tak żeby żadna kamera nie sięgała... I chyba dlatego obyło się bez ekscesów. A kilka ciężarówek "napoczęli".

Tutaj nie trzeba wielkiej filozofii tylko ustanowić prawo tak że nowo przybyli imigranci jeśli nie mają potwierdzonego statusu uchodźcy to nie mają prawa do socjalu. I temat samoczynnie się zamknie po kilku miesiącach.
Dopóki socjal będzie na tak wysokim poziomie dla wszystkich imigrantów to problem nie zniknie. A wręcz będzie jeszcze narastał.

RE: Uchodźcy podpalili dżunglę - hogan - 06-03-2016

To też racja, bo jeden drugiemu przekaże, żeby przyjeżdżał, bo tu pomoc dostanie.
A posłać ich tam, skąd przybyli, my nie jesteśmy winni ich burd na ulicach w ich krajach, sami są narodami wojowniczymi i nie
usiedzą na tyłkach, tylko zawsze będą próbowali robić zadymy, oni już tak mają.
Weźmy choćby Turków, u nich nawet wesele nie obędzie się bez broni. Teraz Arabowie, oni też stale mają uliczne potyczki
bez powodu, tylko po to aby coś się działo. W tych krajach, już dzieci broń noszą.